Škola fotografije


Ne postoji više tehnologija fotografije. Nema procesa, bućkanja, filmova. Fotografija nije nauka, mada može i tako da se gleda. Nije teška filozofija, mada svakako, može od nje čudo da se napravi. Ne treba da se bojite izučavanja fotografije. Kad se uvučete u izučavanje fotografije ne uvlačite se u lavirint, nije to droga, ništa strašno.
Potpuno je normalno izučavati fotografiju. Danas svi slikaju i svi su fotografi. Sa mnom možete da izučavate fotografiju, ali sa lakoćom, ništa to nije teško. Ako pravilno pristupite izučavanju fotografije, svaka oblast fotografije će vam biti jasna sa malo razmišljanja.
Ja u šali kažem, da bi ste napravili dobru fotografiju tajna je u tome da vas 'oće fotoaparat. Kad gledate dobrog fudbalera da pimpuje loptu, kao da se lopta lepi za njegovo telo. Hoće ga lopta, hoće ga gol. Međutim vi ne primetite da je on mađioničarskom veštinom tu loptu pokrenuo u skladu sa zakonima fizike. Lopta ga ne sluša, već ju je tako pokrenuo da ide tačno tamo gde ju je usmerio, zaustavlja se pred njegovim saigračem, obilazi golmana itd. Primetio sam da često poredim fudbalsku utakmicu sa fotografisanjem, ima dosta analogije. Isto kao što je i funkcionisanje fotoaparata analogno čovekovom čulu vida. Tako su srodni za izučavanje fotografija, video (film), pozorište, slikarstvo.
Suštinski, dve su ključne reči: svetlost, koja je energija na osnovu koje nastaje fotografija, i drugo bi bilo značenje. Tu se već upuštamo u filozofiju. Da li ta slika tj. fotografija ima svoj smisao, šta je na slici, o čemu se tu radi, jel to to ili nije?! Može lako da se desi da fotografija ne predstavlja ništa, a mi se ubismo radeći. Možda nismo umenli da manipulišemo svetlošću. Fotografija je slika koja nije nastala pokretom ruke kao kod slikara, već na osnovu svetlosti reflektovane sa prizora.
Fotografisanje se uči po malo, kontinuirano, kao engleski jezik, čitav život. I stalno znate sve više. Moj cilj je da vas naučim kako da snimite sve što je pred vama. Da se ne desi da fotografija ne uspe. To se sve može savladati već posle desetak dvočasa. Potrebno je samo da se javite telefonom (na 064 078 75 79 -Zemun), da probate malo, dođete na jedan dvočas, vidite o čemu se radi, da li ste za izučavanje fotografije. Lako ćete izmeriti količinu znanja koje ste stekli posle svakog časa. To znanje će vam olakšati fotografisanje do kraja života. -Dragan Petrović

18 comments:

 1. Da li dajete diplomu koja je priznata kao srednja škola za fotografe? Škola četvrti stepen stručne spreme, i šta mi sve treba da otvorim foto studio u Beogradu?

  ReplyDelete
 2. Sa diplomom srednje škole za fotografe možete da se slikate, naravno ima izuzetaka. Diploma uglavnom treba onima koji već rade na radnom mestu fotografa, pa da se malo učvrste.
  Znanje! Znaje je potrebno. Diplomu ćemo da nacrtamo.

  Za otvaranje fotografske radnje obratite se Agenciji za privredne registre, Trg Nikole Pašića 5 (hol Doma sindikata). Procedura je jednostavna. Pitajte telefonom šta vam treba, naćićete ih na 988

  ReplyDelete
 3. Fotograf treba znati i nešto iz odlasti video snimanja i montaže, nešto iz web dizajna. Ovo je ujedno i škola za web dizajn, za Dreamveawer, Photoshop, Premier. Sve po malo se uči, a fotografija detaljno.

  ReplyDelete
 4. Program kursa za modnu i reklamnu fotografiju me zanima, šta se tačno uči

  ReplyDelete
 5. требају нам часови фотографије за муза и мене. Да ли долазите, да ли имате студио са расветом, мозете ли нам мало описати

  ReplyDelete
 6. Časovi fotografije su sa dosta prektičnog rada. Radi se u studiju sa fleš - rasvetom. Vežba se fotografisanje osobe ili predmeta sa studijskom rasvetom, studijskim blicevima. Naime, povezuje se teorija fotografije sa praktičnim primerima. Cilj vežbi je da se osećate sigurnim radeći u foto studiju. Nema teoretisanja samog po sebi, sve što vam objasnim teorijski imaće i praktičnu primenu. Prostor za časove nije određen, može gde god hoćete jer je rasveta mobilna.

  ReplyDelete
 7. mene tacno zanima...da li je to srednja skola..kako se upisuje .. i gde se nalazi..

  ReplyDelete
 8. Nije skola, u pitanju su individualni casovi

  ReplyDelete
 9. Koliko koštaju privatni časovi fotografije?

  ReplyDelete
 10. a koliko je casova potrebno da bi se dobilo neko osnovno znanje, a koliko za napredno ... ili kako vec stepenujete

  ReplyDelete
 11. Moj stav je da vam kazem sto vise. Da ucenje ide sto brze, a tesko je znanje stepenovati...

  ReplyDelete
 12. jel moze to posle srednje skole da se upise..?

  ReplyDelete
  Replies
  1. jeli se može ići u gimnaziju a onda u srednju
   za fotografa

   Delete
 13. Fotografija se brzo uči, nije potrebno da idete u srednju školu, dovoljni su individualni časovi. 011 2613 907

  ReplyDelete
 14. Volim da fotografisem,inspirise me to i ispunjava,da li imate nekis avet,za pravilan pocetak bavljeje fotografijom..?

  ReplyDelete
 15. Da li mi nesto znaci ako imam diplomu osnovne muzicke skole?

  ReplyDelete
 16. Da li mi nesto znaci ako imam diplomu osnovne muzicke skole?

  ReplyDelete

Search This Site

Prijavite se da pratite ovaj sajt