Za koju svetlost kažemo da je Daylight
Sunce

Sunčeva svetlost se u fotografiji vrlo često koristi. Upotreba energije zračenja Sunca je besplatna, koristi se kao prirodna pogodnost. Sunčeva svetlost putuje jako velikom brzinom, 300.000 km/s kroz vakum. Put od Sunca do Zemlje svetlost pređe za nešto više od 8 sekundi. Kroz vodu svetlost prolazi brzinom od 225.000 km/s, a kroz staklo 200.000 km/s.

Jačina svetlosti izražava se u luksima. Na srednjoj geografskoj širini Sunce emituje na Zemlju svetlost jačine oko 60.000 luksa pri vedrom letnjem danu, U zimskim uslovima jačina je 6.000 – 9.000 luksa. Zavisi od geografske širine, nadmorske visine, ugla dopiranja sunčeve svetlosti u odnosu na horizont, doba godine, metereoloških prilika. Od svih ovih faktora zavisi i spektralni sastav svetlosti, što je od značaja za fotografisanje.

Sunčeva svetlost pri potpuno vedrom nebu sadrži oko:

37% crvenih zraka

33% zelenih i

30% plavih

Oblačno nebo sadrži približno:

27% crvenih zraka

34% zelenih i

39% plavih

Sunčan dan sa belim oblacima sadrži sve tri osnovne boje po 33%. Ovaj slučaj je u prirodi najčešći, to je temperatura boje 5500 K. U fotografskoj terminologiji za ovu svetlost kažemo Daylight. Znači daylight nije svetlost oblačnog, tmurnog dana, nije svetlost dana pri zalasku sunca kada je sve u ambijentu narandžastije…

Mesečina

Kada Sunce zađe iza horizonta zraci svetlosti se reflektuju od Meseca i dopiru do Zemlje. Ta svetlost se naziva mesečinom, i ima dominantne zrake kratkih talasnih dužina, plavičaste. Mesec nije izvor svetlosti, nije užareno telo kao što se nama sa Zemlje to čini, to je samo reflektovana sunčeva svetlost. Ljudi su hodali po Mesecu, čak su se i slikali tamo 20. jula 1969. za tu priliku specijalno konstruisanim “hazelblad“ foto aparatom. Mesečina je hladnijeg tona, dominira plavetnilo. Velike talasne dužine svetlosti (crveni tonovi) su odlutali negde u vasioni, nisu došli do naše planete. Zato fotografija snimljena pod mesečinom nekako izgleda crno-belo, nema pun tonalitet.

Prvu fotografiju u boji pri svetlosti mesečine snimljenu u Monte Karlu 1951. godine objavio je Feliks Man.

No comments:

Post a Comment

Search This Site

Prijavite se da pratite ovaj sajt